Tulajdonos

Tulajdonos

Valamelyik egyetem környékén van lakása, amit szívesen kiadna? De fél hazai vagy külföldi diákoknak bérbe adni az ingatlant? Jó üzlet ez vajon a lakástulajdonosoknak, vagy inkább ráfizetés?

Tulajdonostól eladó lakásAzok járhatnak a legjobban akik a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, vagy a Semmelweis Egyetem környékén rendelkeznek kiadó lakással. Bár a norvég, német, iráni és izraeli orvostanhallgatók között meglehetősen népszerű az 5. és 6. kerület környéke, vagy a Király utca, Gozsdu udvarban kiadó lakások. Szívesen választják a Ráday utca környékét, az ötödik kerület csendes részeit és az olyan kerületeket, ahol több a nemzetközi diák.Tudni kell, hogy az orvostanhallgatók, nem csupán hónapokra érkeznek hozzánk, hanem 4-5 éves tanulmányaik alatt tartózkodnak Budapesten. Megbízhato albérletre van tehát szükségük és hosszútávra. Ezért számuka mindenképpen érdemes kiadni lakásunkat. Van aki egyedül szeretne lakni, mert úgy nyugodtabban tud készülni a vizsgákra, de van hogy két diák vesz ki egy nagyobb, kétszobás lakást. Az árakra viszont ők is figyelnek, jórészük 50-55 négyzetméternél nem nagyobb, 300-500 eurós albérletet keres, amelyből jelenleg elég sok van. Ezek az ingatlanok egy, maximum másfél szobásak. Az igények magasabbak, de nem korlátozódnak az új építésű ingatlanokra.

Csoportba verődve

A magyar diákok és az erasmus diákok inkább összeállnak, és közös albérletbe költöznek. Ők nagyobb lakásokat keresnek, és általában nem szempont a környék, azon kívül, hogy ne essen ki nagyon a központból. Akár háromszobásat is kivesznek. A magyar egyetemisták részéről a VII. és a VIII. kerület belső részei iránt van a legnagyobb kereslet – itt található például az ELTE bölcsészkara. Ezen a környéken körülbelül havi 120-150 ezer forintért lehet nagyobb lakást bérelni. Sokan keresneklakótársat is, hogy lakásuk üresen álló egy-egy szobáját kiadják. Jobban preferálják a külföldi diákokat, és így még nyelvet is gyakorolhatják.
A budai oldalon már nem olyan népszerű az egyetemek környéke: a XI. kerületben lévőBudapesti Műszaki Egyetem magas presztízsű környéken van, így közvetlen közelében nagyon nehéz 70-75 ezer forintnál olcsóbb albérletet kifogni. Így inkább választják a pesti oldalt, könnyen elérhető tömegközlekedéssel egyetemükhöz.

Külföldi diákok extra igényekkel
A külföldi diákok lakásbérlési szokásaik szempontjából teljesen különböznek a hazaiaktól. „Első kérdésük, hogy van-e internet. Ők ugyanis a világhálót telefonálásra használják, azon keresztül tartják a kapcsolatot rokonaikkal, szeretteikkel. Nagyon fontos, hogy erre fel legyünk készülve.

Fontos, hogy teljesen bútorozott és felszerelt lakásokat keresnek, mivel csak ruháikkal utaznak az országba. Amennyiben nem is tartalmaz mindent a kiadó lakást, készüljünk fel, hogy hamar be kell szerezzük. Igényesebbek a magyar diákoknál, bár az IKEA-s bútorokkal már megelégszenek. Mininál stílusú, modern bútorzatot preferálnak albérleteikbe, egy iróasztallal és székkel a hálószobában.

Konyha és fürdő: nincsenek nagy elvárások
A fürdőszobával szemben az egyetemistáknak nincsenek túl nagy igényeik, a lényeg, hogy a helyiség funkcionális legyen. A WC és a mosdó viszont csak akkor lehet egy helyiségben, ha az ingatlant egy személynek, vagy egy párnak akarják kiadni. A diákok általában nem igényelnek kádat, beérik a zuhanyzóval. A konyha szempontjából azonban már van különbség az elvárások között: míg a magyar diákok beszerzik maguknak a poharakat, tányérokat és evőeszközöket, addig a külföldiek, különösen a norvégok, az angolok és az írek megkövetelik, hogy a konyha fel legyen szerelve. Sok esetben még ágyneműt is szeretnének, mert Angliában és Írországban az is jár az albérletekhez.

Kiadás kockázattal
Hiába félünk kiadni lakásunkat diákoknak a tapasztalataink a Lakótársak.hu -nál azt mutatják, hogy a diákok, legyenek külföldiek vagy magyarok, nem lakják le jobban a lakásokat, mint egy dolgozó magyar ember. Altalaban a legnagyobb problema, hogy a magyar bérbeadók túlnyomó többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet, ezért fél a külföldiektől. Gyakran fordul elő az is, hogy a tulajdonosok iráni, arab, kínai, japán vagy fekete diákoknak nem akarják kiadni a lakásukat, függetlenül attól, hogy azok rendelkeznek a megfelelő anyagi biztosítékokkal, és nincsen velük semmilyen probléma, sajnos sok esetben az előítéletek győznek. És mivel a külföldi diákok nem ismerik a várost a lakástulajdonosok félnek, hogy sokkal több gondjuk lesz a külföldi diákkal.
A lakásokat sem a külföldi, sem pedig a hazai diákok nem rongálják meg bulizás közben, vagy csupán életvitelük által. Az egyetemisták sem szeretnék elveszíteni azt a két havi kauciót, mely feltétele a bérleti szerződés aláírásának. Bár a nyugati országokban megszokott, hogy két havi kaució van, sőt még magas ügynöki díjat is kell fizetni, mégis ez sokszor okoz nehézséget.

Mi a RoomMatesBudapest.com-nál azt javasoljuk, hogy kérjék el azt a kauciót, de ne féljenek külföldi diákoknak kiadni ingatlanjaikat. Akár 4-6 hónapos szerződés aláírásával is jelentősebb jövedelemre tehetnek szert a lakáskiadásból, valamit ezek a diákok folyamatosan cserélik egymást, tehát nem fog fennállni annak a veszélye, hogy lakása üresen marad!

Számos magántulajdonos adja ki sikeresen évről évre, vagy akár szemeszterről szemeszterre lakását a Lakótársak.hu oldalon! Kérjék ki véleményüket aTulajdonosoknak szóló fórumunkon is! Osszák meg egymással tapasztalataikat, profitáljanak a lehetőségből!